Tak se mi stalo přesně to, co jsme nedávno řešili v internetové diskusi. Onemocněla jsem a při léčbě Cotrimoxazolem se mi po dvou dnech začaly postupně objevovat nežádoucí účinky. Čtvrtý den ráno jsem musela léky vysadit, protože jsem byla v horším stavu, než na začátku léčby.
Nejen, že jsem dostala zánět v celém zažívacím traktu, ale objevila se poléková horečka, bolesti ve svalech, nateklé uzliny, pálení až bolest v oblasti kardie, motání hlavy atd. Prostě veškeré nežádoucí účinky, které byly uvedeny na příbalovém letáku jako časté, méně časté, ale i s občasným výskytem.
Metabolic Balance® šel stranou a já nejprve nejedla nic a poté postupně jen rýži nebo bramborovou kaši. Stav trval „3“týdny a ještě dnes mne zlobí žaludek právě v oblasti kardie, pálí až bolí, a ještě tři dny zpátky mne pálil jazyk i rty a nic nepomáhalo.
Takže s jídlem musím začít opravdu opatrně. A ještě horší je to s pitím. Černý a zelený čaj vůbec nemohu takže musím jen bylinky – mátu, meduňku a přidám kopřivy. Ale od vánoc dvě dovolené, asi patery narozeniny, nemoc a opravdu ošklivá rekonvalescence se na mně podepsaly a já musím začít s MB od začátku. Jdeme do toho s přítelem, tak uvidíme, kdo bude lepší.
Tak tedy, jak na to? Dnes jdu do první Přípravné fáze. Ke snídani jsem si dala jogurt se strouhaným jablkem, skořicí a polovinou žitné housky. K obědu si udělám dušené bílé zelí na trošce cibulky (to zelí je na žaludek výborné) a k večeři si asi dám teplý zeleninový salát.
Recept na teplý zeleninový salát: nakrájím si mrkev, petržel, celer a červenou řepu a krátce je podusím na malém množství vody s kurkumou a pepřem. Po cca 5 minutách přidám rozmrzlé fazolkové lusky, které jen prohřeju. Nakonec zeleninu vyndám na hluboký talíř a přidám velkou hrst baby špenátu a jen ho do teplé zeleniny zamíchám. Osolím, přidám trochu nasekané pažitky a petrželky a je to.
Zítra si ke snídani asi zopakuji jogurt s jablkem a ze druhé půlky hlávky udělám k obědu zelnou polévku a k večeři ji nejspíše dojím.
No a první den přísné fáze? Už si plánuji k obědu zeleninový salát se dvěma vajíčky natvrdo – je po velikonocích, že 🙂
Recept na salát : Salát bude z povolených druhů salátů, rajčete a nakrájených bílků. Ze žloutků, avokáda a kapky vody si udělám dip, který okořením trochou pepře a špetkou soli. A k tomu si dám opečený domácí žitný chlebíček.
Recept na domácí žitný chléb: 3 hrnky celozrnné hladké žitné mouky, 1,5 hrnku vody, sušené kvasnice, lžička soli a kmínu. Vše zaděláme a necháme kynout 6-12hodin. Poté zapneme troubu na 30 min 220 st a vložíme do ní prázdný pekáč s poklicí, který nahřejeme. Mezitím si z těsta uděláme šišku a necháme ještě kynout těch 30 min, než se nám nahřeje pekáč. Poté vložíme chleba do rozpáleného pekáče a přikryjeme poklicí. Pečeme 30 min s poklicí a dalších 15 min bez poklice, aby chléb zčervenal. Po upečení chléb vyjmeme, necháme vychladnout a zabalíme do utěrky. Vydrží až 7 dní.
A večeře? Bude teplá. Snažím se jíst alespoň jedno teplé jídlo denně. Takže plánuji vepřový gulášek s celerovým pyré a kouskem žitného chleba.
Recept na vepřový guláš s celerovým pyré: Guláš připravuji tak, že na suchém rozpáleném hrnci opeču trochu cibule. Když je hezky červená, přidám nakrájené vepřové maso a trochu ho opeču, aby se zatáhlo. Potom přidám sůl, pepř, papriku, bobkový list a nové koření. Podliju trochou vody a dusím v papiňáku asi 30 minut. Celerové pyré je jednoduché. Celer nakrájím a dám ho s trochou kurkumy a pepře upéct do trouby. Za 30 minut je upečený, přendám ho do hlubší nádoby, přidám kapku převařené vody a ušlehám na hrubší kaši. A báječné jídlo je hotové. A tady najdete i recept na „klasičtější“ vepřový metabolic Balance® guláš.
Takže první tři dny jsou naplánované a recepty na další dny přidám příště.